Birbirinden bağımsız dört mekâna yerleştirilmiş tek bir sergi olarak ”Pşisel Sergi”, ‘Psişe (psyche)’ ve ‘kişisel’ kelimelerinden türetilmiş bir isim önerisidir.
...Psişe kişiliğin tümünü tanımlar, bilinçli veya bilinçdışı, tüm duygu, düşünce ve davranışları içerir. Psişe birbirinden farklı çalışan ancak birbirleriyle etkileşimde bulunan sistemlerden oluşur. Kişiliğimizdeki en etkili güç tüm insanlık tarihinin deneyimlerini kapsayan kolektif bilinçaltımızdır. Kolektif bilinçaltımız tüm ortak deneyimlerimizi tanımlamada bizi yönlendirmektedir…
C.G. Jung
Vahit Tuna bu sergisinde öznel zaman ile nesnel zaman arasındaki farklılıkları, bellek/kayıp ve bilinç arasındaki mesafeleri kolektif olan üzerinden yeniden okuyor. Serginin dört farklı mekâna yerleştirilmesi izleyiciyi eş zamanlı olarak yapıt/zaman/mesafe/bellek kavramlarını yeniden okumaya teşvik ederken, alışılageldik sergi izleme biçimlerinin dışında yeni bir deneyim alanı sunuyor. ’Pşisel Sergi’ nesnelerin sadece görsel taraflarına değil, ses, beden ve tin ilişkisine de dikkat çeken bir sergi
....Belki de şu mermer parçası bir sonsuz canlı cisimler yığınıdır ya da balıklarla dolu bir göl gibidir...
Leibniz
