MENÜ

HABERLER

TR EN
NİLBAR GÜREŞ
NİLBAR GÜREŞ
08.09.2020 - 13.11.2020
KARMA SERGİ | 'DENGEYİ KORUMAK', LUDWIG MÚZEUM, TELEKOM SANAT KOLEKSİYONU, BUDAPEŞTE, MACARİSTAN

Nilbar Güreş’in, sanatçılarının çoğunun Doğu Avrupa kökenli olduğu ve 60 eserin yer aldığı ‘Dengeyi Korumak’ isimli Telekom koleksiyonu sergisinde yer alıyor. 

Kendisiyle çelişen, karışık ve çoğunlukla çekişmeli bir gerçeklikte dengeyi nasıl kurarız? Serginin odağında olan sorular hem umuda işaret edip, hem de sanatsal söylem ve yüzleşmenin bu dengeyi bulmaya yardımcı olabileceği düşünce ve deneyimlere dair ifadeler formüle ederler. Dengeyi koruyup mantıklı kararlara varabilmek için önemli sorunları çelişkilerden, doğruları yalanlardan, önemli olanı önemsiz olandan ayrıştırabilmek gerekir. Sanat bunu olası kılar.

Sergi konseptinin küratörler tarafından 2019’da geliştirilmesinden bu yana; hayatın kırılganlığı, refah devletlerinde bile yaygınlaşır oldu. Avrupa ülkelerindeki ekonomi, sağlık ve sosyal sistemler ve ülkeler arası bağlantılar, sosyal bağlantılar ve kişisel özgürlükler büyük bir kriz haline geldiler. Dünyanın tekrardan denge kurabilmesi bir tür yeni başlangıç gerektirir.

Şimdi, aynı hataları tekrar etmemek, bu gezegen ile bir arada olabilmek için yeni modeller arayışına girmek ve cesaret etmek için yeni bir fırsatımız var.

Son zamanlarda sosyalist-komünist diktatörlüklerin dönüşümlerini deneyimleyen Doğu Avrupalı sanatçılar, serbest piyasa ekonomilerine, dönüşüme ve kontrolsüz kapitalizme boyun eğdiler. Devrimlere, savaşlara, güvenilmez ekonomilere ve açlığa maruz kaldılar, ailelerinin hayallerinin yıkılmasına tanık oldular.

Bu hassasiyet ve dikkat eserlerde gözle görünür, bu kültürel camiadan sanatçılar hepimizin yanıt vermesi gereken sosyal değişimleri ve zorlukları yansıtır. Günümüz problemlerine ve zorlayıcı sorunlarına hassasiyetle yaklaşırlar. Kesin bir cevap vermeden, öncekinden daha da kendisiyle çelişen ve karışık, dolayısıyla basit çözümleri kaldıramayacak bu dünyaya yeni bir denge getirmenin gerekliliğine işaret ederler. Eserler aynı zamanda bir an önce çözümlenmesi gereken eşitsizlik sorunlarına direk cevap verirler. Her türlü umut ve inancı temsil edip, mizah ve mutluluk saçarlar. İnsanın yaratıcılığının gerçekliğin zorluklarını karşılayabileceğinin yaşayan kanıtlarıdırlar.

Küratörler | Nathalie Hoyos, Rainald Schumacher ve Szipőcs Krisztina 

MENÜ
YÜKLENİYORYÜKLENİYOR
cartier santos 100 steel bracelet hublot womens watch replica watches uk breitling bentley gt dark sapphire rolex platinum daytona replica watch jlc deep sea alarm price 5196j - calatrava replica watches rolex submariner stolen breitling service center uk replica watches hublot laferrari sapphire price fake cartier panthere watch replica watch