SANATÇI YAYINI | EXILE IS A HARD JOB: WALLS

Nil Yalter

Nil Yalter’in göçmenlik konusuna odaklanan kamusal alan müdahalesi Şu Gurbetlik Zor Zanaat Zor: Duvarlar (Exile is a Hard Job: Walls) serisine odaklanan aynı isimli İngilizce kitap, 2024 Nisan ayında, serinin 60. Venedik Bienali’nde gösterimi ve Nil Yalter’in Venedik’te Altın Aslan Yaşam Boyu Başarı Ödül töreni ile eş zamanlı olarak çıkıyor.

Nil Yalter, Şu Gurbetlik Zor Zanaat Zor: Duvarlar projesini ilk kez 2012 yılında İspanya’nın Valensiya şehrinde açılan kişisel sergisi sırasında gerçekleştirir. Sanatçı 1976 yılında “Göçmenler” serisi üzerine çalışırken tanıştığı bir işçi ailenin siyah beyaz fotoğraflarını ve bu fotoğraflar üzerinden yaptığı desenleri büyük boyutlu afişler olarak yeniden üretir. Bu afişleri şehrin duvarlarına yapıştırır ve üzerlerine kırmızı boya ile Nazım Hikmet’in “Sofya’dan” (1957) şiirinin son dizeleri olan “Şu Gurbetlik Zor Zanaat Zor” cümlesini İspanyolca yazar. Yalter, üretimini sanat kurumlarının dışına taşırdığı bu gerilla eylem yoluyla, göçmenlerin gündelik yaşam içinde göz ardı edilen hayat mücadelesine görünürlük sağlar.

Yayında, afişlerin asım, dağıtım, sergilenme, yıpranma, değişim ve yok olma süreçlerine dair fotoğraflardan oluşan kapsamlı bir arşiv, Övül Durmuşoğlu’nun makalesi ve Nil Yalter’in giriş yazısı yer alıyor.

Marta Herford Müzesi, Saha Derneği, Sharjah Sanat Vakfı, Kemal Servi, Arter, Galerist, Ludwig Müzesi, İstanbul Modern’in sponsorluğuyla ve 49 Nord 6 Est FRAC Lorainne, Green on Red Galeri, Sammlung Vebund, Spot Projects, Taxispalais Kunsthalle Tirol, Transfo: Emmaüs Solidarité, Ayşe Umur, Hainz Koleksiyonu, Zafer Yıldırım, Zeynep Yenel and Kerem Onursal desteğiyle hayata geçirilen yayın, serinin kendisi gibi kolektif bir çabanın ürünüdür.

Tasarımını Ayşe Bozkurt , koordinasyonunu Ekin Kohen, editörlüğünü Eda Berkmen’in üstlendiği yayın, Mas Matbaa tarafından basıldı. Uluslararası dağıtımı Walther Koenig tarafından yapılan Exile is a Hard Job: Walls yayını, İstanbul’da Arter Kitabevi’nden ve İstanbul Modern Mağaza’dan temin edilebilecek.

April 21, 2024