Le Jardin de la Spéculation Cosmique: Haluk Akakçe, Hussein Chalayan, Arik Levy, Serkan Özkaya & George L. Legendre, Ali Emir Tapan, Evren Tekinoktay, Elif Uras, Nil Yalter

BASIN BÜLTENİ

Galerist, yaşamını ve çalışmalarını Londra’da sürdüren bağımsız küratör Fatoş Üstek tarafından hazırlanan Le Jardin de la Spéculation Cosmique başlıklı grup sergisine 18 Ekim – 17 Kasım, 2012 tarihleri arasında ev sahipliği yapıyor.

Le Jardin de la Spéculation Cosmique (Kozmik Spekülasyon Bahçesi) içeriğini sanatın oluşturduğu bir bahçedir. Güneybatı İskoçya’da evrenin doğası üzerine spekülatif yaklaşımı olan bir bahçe hali hazırda yer almaktadır. Peyzaj mimarı ve teorisyen Charles Jenks’in ürünü olan bu bahçe kara delikler, fraktallar gibi soyut kavramlar üzerine yoğunlaşır. Büyük bir alanda, bu kavramların ağaçlar, göller ve toprak kullanılarak oluşturulmuş tasvirleri yer almaktadır.

Le Jardin de la Spéculation Cosmique bu bahçe ile aynı ismi taşıyor olsa da, onun ürettiği biçimsel tutumu benimsemez. Sergide yer alan eserler kainatın bileşenlerinin yapısal bir tercümesi ya da temsili değildir. Aksine, sergi varolanın, gerçekliklerin yeniden üretimini bir araya getirir.

Eserler, kavramsal ötelemeler üretmektedir ki, bu durum spekülasyonun kozmik bağlantısını oluşturur. Hussein Chalayan'ın ‘The imminence of Desire / Arzunun Yakınlığı’ isimli eseri İstanbul'u arzunun nesnesi olarak konumlandırır. Serkan Özkaya ve George L. Legendre’nin ‘One and Three Pasta / Bir ve Üç Makarna’ çalışması Joseph Kosuth'un bir olgu ve onun temsilleri ile ilişkisinin irdelemesini kavramsal bir öteleme ile yeniden üretir. Haluk Akakçe’nin ‘Garden / Bahçe’ isimli video çalışması pozitif ve negatif alanın soyutlamalarını, aynalı panelleri ile algıyı açılı yüzeyler ve yansımalarla tanımlar. Arik Levy paslanmaz çelikten ürettiği kayalar ile aşinalığı dönüştürür. Nil Yalter, sosyal dokunun önemli rol oynadığı yerleştirmesinde Diyarbakır'da bulunan AÇEV Vakfının eğitim alanında desteklediği anne ve çocukları merkezine alır. Ali Emir Tapan cam üfleme tekniği ile etkilendiği kişilerin portrelerini yapar. Elif Uras ‘Fury’ isimli ikili resim çalışmasında paralel evrenler ve çoğul olasılıklar; Evren Tekinoktay kolaj tekniğini kullanarak semboller ile işleyen bir dil üretir.

 

Bahçe kavramının metafor olarak konumlandığı bu sergi, bahçelerin yapısı ve düşünsel düzlemi ile de ilişkidedir. Bir sergi, tıpkı bir bahçe gibi bilinçli seçimlerin ve dışarıda bırakmaların ürünü zihinsel bir düzenlemedir; bünyesinde farklı bakış açılarını ve ilişkileri barındırır. Le Jardin de la Spéculation tek tip olmayan eserlerin birlikteliğinde izleyicisi ile karşılaştığında deneyime dönüşen hayali bir bahçe düzenler.

ENSTALASYON GÖRSELLERİ