Think Tank: Şakir Gökçebağ

BASIN BÜLTENİ

Galerist, Şakir Gökçebağ’ın ‘Think Tank’ isimli kişisel sergisine 20 Ocak – 14 Şubat 2015 tarihleri arasında ev sahipliği yapıyor. Gündelik hayatta sıkça kullanılan hazır nesneleri dönüştürerek yaptığı yerleştirmelerle tanınan Gökçebağ, eserleri aracılığıyla izleyicinin kalıplaşmış algısını altüst ederek, yeni anlayış ve görme olanakları yaratır. Yapıbozumu ve seri çoğaltma teknikleriyle işlevlerinden uzaklaştırdığı eşyalar, benzersiz formlarıyla sanat objeleri olarak öne çıkarlar.

Şakir Gökçebağ, eser üretimi için öncelikle seçtiği hazır nesneleri ve onların her bir parçasını detaylı olarak inceler. Sayısız denemeler sonrasında yarattığı düzinelerce olasılık arasından seçtiği objeleri mekana özel olarak uygulayan sanatçıya kimi zaman da mekan esin kaynağı olmaktadır. Sergiye ismini veren ‘Think Tank’ sanatçıya göre ‘görsel düsünce üretimi’ anlamındadır. Gökçebağ, sergide yer alan aynı başlıklı yerleştirmesinde bahçelerde bitkileri tutturmak için kullanılan demir örgülerden yeni bir form oluşturarak görsel bir bulmaca yaratır ve imgesel bir düşünce önerisi ortaya koyar.

Günlük yaşamda işlevleriyle kodladığımız nesneleri yapıbozumu, seri çoğaltma ve karşıtlıklar aracılığıyla yeniden konumlandırır ve onlarları salt birer form olarak algılamamıza yol açar. Sanatçı, kömür ve patlamış mısır kullanarak ürettiği ‘Pop Art #2’ başlıklı yerleştirmesinde, malzemelerin doku, renk, anlam ve boyut zıtlıklarından yola çıkar. ‘Gökkubbeler’ isimli eserinde ise siyah şemsiyenin iç yüzüne beyaz ipler gererek geometrik formlar meydana getiren bir gökkube haritası oluşturur.

İlk defa Galerist’te gösterilecek olan, sanatçının sebze ve meyveleri kullanarak ürettiği ‘Cuttemporary Art’ serisinin devamı niteliğindeki ‘KL1b’ ve ‘KL2a’ isimli yerleştirmeleri izleyiciye fotoğraf olarak sunulur. Tahta mandal, elbise askısı, şemsiye, terlik, hortum gibi tanıdık objelerle oluşturulmuş yerleştirmelerin yanı sıra, geçtiğimiz yıl Hollanda’da gerçeklestirdiği, içi su dolu kovaların yanyana dizilmesinden oluşan ‘Horizon 2’ de sergide izlenebilecek eserler arasındadır.

Yerleştirmelerinde Fluxus, Minimalizm, Bauhaus, Dadaizm, Pop-Art gibi farklı sanat akımlarından izler taşıyan sanatçı, şiirsellik, mizah, çözümleme ve yalınlaştırmalar aracılığı ile yeni önermelerde bulunur.

ENSTALASYON GÖRSELLERİ