Terra Amata: TUNCA

BASIN BÜLTENİ

Galerist, 7 Eylül – 14 Ekim 2017 tarihleri arasında TUNCA’nın galerideki ilk kişisel sergisi Terra Amata’ya ev sahipliği yapmaktan mutluluk duyar. Başlığını Avrupa’da Neandertal’lerin barınak inşa ettiği ilk tarih öncesi yerleşim olarak bilinen Terra Amata’dan alan sergi, en temel barınak biçimleri üzerinden mimari ve arazi arasındaki ilişkiye odaklanıyor. TUNCA’nın son dönemde ürettiği kağıt üzerine çizimler ve heykelleri bir araya getiren sergide aynı zamanda galerinin mimarisini sorgulayan, mimari yapıyı hem bir nesne hem de bir mekan olarak ele alan bir müdahale sunuluyor.

Sanatçının hem mimari işleve, hem yapılı çevre ile doğa arasındaki akışkan ilişkiye olan yaklaşımında zaman, bellek ve anıtsallık öne çıkar. “Domus” isimli çizim serisinde betimlenen mimari biçimler ilk bakışta ‘ev’ kavramına dair en temel temsil kodlarını barındırsa da daha yakından bakıldığında pencereler ve kapılarla ilgili çeşitli işlevsizlikler ve uyarlamalar göze çarpar. Evlerin geçiş alanları üzerindeki bu oyuncu yer değiştirmeler içerisi ve dışarısı arasındaki çizgiyi bulanıklaştırır ve geçiş alanlarının ya sıradışı bir ölçekte yayılışına ya da tamamen tıkanma olasılıklarına işaret eder.

Sergide yer alan tüm desenler sanatçının Polonya’daki Auschwitz-Birkenau Toplama Kampları’nı gezerken çektiği fotoğrafları esas alır. Bunlar savaş sırasında Auschwitz-1’in parçası olarak yeniden işlevlendirilen ve günümüzde de Holokost’u hatırlamak üzere anıt işlevine bürünmüş olan süvari kışlalarının ön cephe ve iç görünümleridir. TUNCA’nın betimlediği bu yapılara ait tuğla duvarlar, kapılar ve pencereler birçok tarihsel katmanı birbirine örer ve kullanım değeri ile sembolik değerin sürekli birbirinin yerine geçtiği alanlar yaratır. Bu çalışmalarda mimarı yapıların inşası, işlevlerini yitirmeleri, anıtsallaşmaları, terk edilerek zaman içerisinde doğadaki dönüşümleri eşzamanlı olarak karşımıza çıkar ve tarihin yalnızca geçmişe ait birşey olmadığını, şimdiki zamana dair kanıksadığımız herşeyin geçiciliğini hatırlatır.

ENSTALASYON GÖRSELLERİ